08 Aug

Toimiva terassi tehdään puukomposiitista

Kaunis ja monikäyttöinen terassi houkuttelee viettämään aikaa ulkona omalla pihalla. Kun haluat lisätä pihasi viihtyisyyttä, panosta terassiin joka on suunniteltu mukavaa elämää eikä jatkuvaa huoltamista varten.

 

Mittakaava voi olla mikä vain muutamasta neliöstä laajaan oleskelualueeseen, mutta laadusta terassin rakentajan ei kannata tinkiä. Siksi helppo, kestävä ja tyylikäs puukomposiitti kasvattaa jatkuvasti suosiotaan.

terassit

Katso terassi-ideoita Twinson Pinterestistä

 

Olipa haaveenasi terassi, parvekelattia tai uima-altaan ympäristön turvallinen ja kestävä oleskelu- ja kulkualue, suunnittelu lähtee siitä miten uutta oleskelutilaa tullaan käyttämään. Katso ideoita Twinsonin Pinterest-sivuilta ja katso rakentamisvinkit Twinson-sivuilta!

 

Twinson-puukomposiitti soveltuu erinomaisesti sekä pihan terasseille, parvekkeille että vesialtaiden ympäristöön. Tinkimätön design ja huoliteltu ulkonäkö on Twinsonin valtti: nykyaikainen terassi- ja parvekemateriaali puukomposiitti yhdistää männyn ja muovin hyvät ominaisuudet. Materiaali ei ole märkänäkään liukas, ja hoidoksi riittää yleensä vesipesu.

 

Twinson on täydellinen terassijärjestelmä, jonka jokainen yksityiskohta on suunniteltu tekemään terassistasi tai patiostasi toimiva ja tyylikäs kokonaisuus. Ainutlaatuinen piilokiinnitys pitää huolen, että lopputulos näyttää varmasti kauniilta. Pintaruuveja ei tarvita, ja valaistus ja lämmityskaapelit kätket huomaamattomasti ontelorakenteen sisään.

Vertaa puukomposiittien ominaisuuksia!

 

5 syytä valita Twinson

 

02 Jun

Vantaan asuntomessut esittelee aktiivista terassielämää

Twinson_Ikonen_rakenteilla_2-505456-edited

 

Asuntomessualueen pääväylän Rubiinikehän varrella viimeistellään Ikosen perheen uutta kotia. 200-neliöisen Passiiivikivitalojen kosteusturvatalon länsi- ja pohjoispuolella sijaitseva valtava Twinson-terassi tulee olemaan energisen perheen aktiivisessa käytössä.

 

Ikonen_pihasuunnitelma_Twinson

Terassit ja piha muodostavat yhdessä aidatun ulkoalueen, jonne myös perheen koiran voi huoletta laskea jaloittelemaan.

Monipuolinen käyttöterassi

Twinson_Ikonen_rakenteilla_1-665868-edited Nelihenkinen Ikosten perhe rakennuttaa unelmiensa kaksikerroksista kotia Vantaan Kivistöön. Vaaleaa taloa reunustaa kahdelta sivulta musta Twinson-puukomposiittiterassi, jonne pääsee sekä vanhempien makuuhuoneesta että olohuoneen, ruokatilan ja keittiön muodostamasta kokonaisuudesta. Laaja kulmaterassi tulee olemaan kooltaan yli 80 m2, josta noin puolet on katettu lasikatteella. Terassi avautuu kauniiseen puistomaisemaan, sopivasti ilta-auringon suuntaan. Yhdelle sivulle rakennetaan näkösuojaksi noin metrin korkuinen vinorimakaide, ja terassilta voi nousta kivirappusia pitkin toisessa kerroksessa autotallin päällä sijaitsevalle kattoterassille.

Kätevästi asennettava puukomposiittilauta

Twinson-terassi rakennetaan tukevan kestopuukoolauksen päälle. Asentaminen on helppoa ja nopeaa klipsikiinnityksen avulla. Tavallisesti Twinson-terassi viimeistellään Twinson-reunalistojen, F-profiilin tai päätytulppien avulla. Tässä kohteessa terassi rajautuu seinään, joten reunojen viimeistelyä ei tarvita. Lue lisää Twinson-terassin rakentamisesta!

Musta terassi ja valkoinen sisustus

Vanhemmat, teinitytöt ja perheen koira tulevat viettämään rentoa terassielämää ulkona grillaten, ruokaillen ja oleskellen. Messuilla terassilla esitellään Boknäsin valkea ruokailuryhmä ja ympärivuotiseen ulkokäyttöön sopiva sohvaryhmä, joka on verhoiltu säänkestävällä tekstiilillä.

 

 

musta_header

 

Terassin värisävyksi valittiin dramaattinen Twinson musta (502), joka sopii hyvin valkean ja vaaleanharmaan talon korostusväriksi. Jouni Ikonen kertoo, että Twinson on juuri sopiva puukomposiittiterassi huolettomuutta arvostavalle perheelle. Hän arvostaa kestäävää laatua, jota ei tarvitse erityisesti huoltaa vuosittain. Twinson-terassi siistitään helposti painepesurin ja lehtipuhaltimen avulla. Ikosten talo on messukohde numero 28, ja se sijaitsee osoitteessa Rubiinikehä 11.   Lataa tästä terassimateriaalin valintaan liittyvät tärkeimmät ominaisuudet!

 

31 Mar

Tutustu Twinson-terassiin Lahden Pihapiirimessuilla

twinson_terassi_062811_054-resized-600

Ihana kevät on alkamassa! Kevään piha- ja terassielämän suunnitteluun kannattaa hakea vauhtia ja ideoita alan tapahtumista ja messuilta. Lahden pihapiirimessut järjestetään 24.-26.4.2015 Lahden Messukeskuksessa. Messujen Ideapihat-osastolla voit tunnustella esimerkiksi Twinson-terassin miellyttävää ja kaunista pintaa. Messuterassi löytyy monipuoliselta yleiskoristelualueelta, jossa sitä esittelee Twinson-jälleenmyyjä RTV. Tämänvuotisen yleiskoristelualueen on suunnitellut Pihasuunnittelu Susanna Rantanen.

Suunnittele omanlainen terassi tai parvekelattia

Ideapihat näyttää, miten pienestäkin pihasta voi oikealla suunnittelulla ja toteutuksella luoda näyttävän ja toimivan kokonaisuuden. Neljästä erilaisesta pihasta koostuva mielenkiintoinen teema-alue tarjoaa ideoita niin romanttisen kuin pelkistetynkin tyylin ystävälle, unohtamatta trendikästä hyötypuutarhaa.

 

twinson_terassi_070809_024-resized-600 62967_kleurvakjes_510_leigrijs-resized-600

 

Tule mukaan ja tee oma pihasuunnitelmasi esimerkiksi tyylikkäästä uutuusväristä Liuskekivenharmaa! Sen lisäksi valittavanasi on seitsemän muuta luonnonläheistä värisävyä, kuten Musta, Pähkinänruskea sekä Aprikoosinruskea. Löydät varmasti oman suosikkisi – tai vaikka useamman, jos haluat sommitella eri väreistä yksilöllisen kokonaisuuden.

Laadukas puukomposiitti on terassin pitkäikäinen perusta

Hyvälaatuinen puukomposiitti maksaa itsensä takaisin – lue lisää blogistamme. Tutustu myös uudistettuun Twinson-Galleriaan! Tiesitkö, että Twinsonista rakennat myös helppohoitoisen ja kestävän parvekelattian, joka ei kuumene auringossa eikä ole märkänäkään liukas! Ja rakensitpa terassin tai parvekelattian, takuu on voimassa 25 vuotta.

11 Mar

Terassi, parveke ja aurinko – valitse väri joka kestää

twinson

 

Kevätaurinko vie mielen jo pihan ja parveke- tai terassielämän suunnitteluun. Samalla kun mietit miten uudistaa parvekkettasi tai pihaasi tänä vuonna, harkitse viihtyisyyden lisäämistä kunnollisen parvekelattian tai terassin avulla.

Valitse väri tai vaikka useampi sävy sävyyn

Puukomposiittilauta on todella mainio materiaali, jolla voit luoda erilaisia ulko-oleskeluun tarkoitettuja rakenteita helposti ja turvallisesti. Hyvä puukomposiitti kestää säätä ja käyttöä hyvän näköisenä jopa vuosikymmeniä. Helppohoitoisuus lisää terassin käyttöastetta – vesipesu ja harjaus yleensä riittävät.

 

kivenharmaa_header-resized-600

 

Hyvälaatuinen puukomposiittilauta kestää myös auringon UV-säteilyä, eikä juuri haalistu ajan myötä kuten esimerkiksi puu. Twinson on tällainen terassimateriaali, ja sen tyylikkäät värivaihtoehdot ovatkin innostaneet ulkosisustajia toteuttamaan monenlaisia visuaalisesti mielenkiintoisia ratkaisuja.

 

pahkinanvaalea_header-resized-600

 

Kahdeksasta värisävystä löytyy sekä maanläheisiä että graafisia vaihtoehtoja erilaisiin makuihin ja ympäristöihin. Mieti mitä muuta terassillasi tulee olemaan, kun valitset oikeita sävyjä. Huonekalut, somisteet ja kasvit voi hyvin sävyttää harmoniseksi kokonaisuudeksi, jota halutessaan piristää yksittäisillä väri- ja muotoelementeillä.

Katso ideoita myös Twinsonin Pinterest-sivuilta

20 Jan

Suunnittele nyt ensi kesäksi uusi terassi tai parvekesisustus

grillausta_ja_tyttö_valmis7521_(kopio)-resized-600


Aurinko alkaa pikkuhiljaa lämmittää ja vie ajatukset tulevaan kesään. Oletko ajatellut panostaa piha- tai parveke-elämäsi laatuun kevään ja kesän aikana? Tutustu terassijärjestelmään, jota ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa ja huoltamassa: voit keskittyä siihen, mitä terassillasi haluatkin tehdä!


Hyvä puukomposiitti kestää käytössä

twinson_takuu25Laadukkaasta puukomposiittilaudasta tehty terassi tai parvekelattia on monessa suhteessa perinteisiä terassilautoja kannattavampi investointi. Eri valmistajien puukomposiiteissa on eroja, jotka kannattaa ottaa suunnittelussa huomioon. Kiinnitä huomiota

 • valmistusmateriaaleihin
 • rakenteeseen ja sen kestävyyteen
 • pintakuviointiin
 • värivaihtoehtoihin ja niiden säänkestoon
 • kiinnitysjärjestelmään
 • asennus- ja huolto-ohjeisiin
 • takuuseen

 

 
 
twinson_altan__sverige_1-resized-600
 
 
 


Belgialainen Deceuninck on kansainvälinen rakennustuotevalmistaja, jonka Twinson-puukomposiitti edustaa tuotekategorian kärkeä. Valikoimasta löytyy joka makuun sopiva vaihtoehto, joka on helppo asentaa ohjeiden mukaan. Twinson neuvoo tarvittaessa myös terassisi asentajaa.
18 Aug

Terassi ja kylpypalju, uima-allas tai poreallas

twinson_altan__sverige_1-resized-600.jpg

Vedestä nauttiminen kuuluu useimpien arkeen ja vapaa-aikaan. Jos rantaa ja omaa laituria ei ole, vesi tuodaan tavalla tai toisella lähelle. Pihalle halutaan yhä useammin oma vesielementti, joka voi olla joko visuaalinen, toiminnallinen tai molempia. Erilaisten uima-, vesi- ja suihkualtaiden lisäksi suosioon ovat nousseet ulkokäyttöön sopivat kylpypaljut ja porealtaat.

lähikuva_twinson-terassista_kohde_28_kokkola-resized-600.jpg

Oikea värisävy luo harmonisen kokonaisuuden

Jokainen talo ja piha on erilainen, joten terassiratkaisuissakin täytyy olla valinnan varaa. Veden läheisyyteen rakennettavilla oleskelutiloilla ja kulkuväylillä värisävyjen lisäksi materiaalin laadulla ja toimivuudella on paljonkin väliä.

Twinsonin hillitty ja tyylikäs kahdeksan värin valikoima edustaa puukomposiittien parhaimmistoa: materiaalin värinkesto on hyvä ja tasalaatuinen materiaali miellyttää sekä silmää että paljastakin jalkaa. Värit myös sopivat toisiinsa, joten voit rakentaa persoonallisen terassi- tai laiturikokonaisuuden eri värejä yhdistelemällä.

Puukomposiitti toimii vesialtaiden rinnalla

twinson_uima-allasratkaisu-resized-190.jpgViihtyisä, siisti ja toimiva ratkaisu on käyttää vesialtaiden, kylpysaavien ja vastaavien ratkaisujen ympäristössä korkealaatuista terassilautaa. Puukomposiitti kestää käytössä eikä vaadi vesipesun lisäksi muita käsittelyjä.

Hyvän kosteuden- ja värinkeston lisäksi puukomposiittiterassi on tikuton ja se ehkäisee liukastumista. Kulkeminen vesialtaalta tai rannasta esimerkiksi saunaan tai muihin sisätiloihin sujuu vaivattomasti ja jalkoja likaamatta myös paljain jaloin.

Twinsonilla toteutat erilaiset terassi- ja patioratkaisut näppärästi. Piilokiinnityksen ansiosta näkyviin ei jää ulkonäköä ja käyttöä haittaavia ruuveja. Normaali Terrace-mallin lauta sopii kaikenlaisten terassilattioden rakentamiseen.

Jos valitset leveämmän Terrace + -mallisen laudan, lautojen väliin jää tavallista kapeammat raot. Jos siitä huolimatta jotain pääsisi putoamaan laudoituksen alle, saat yksittäisen laudan helposti irrotettua ja laitettua takaisin paikalleen.

Mikä parasta, Twinson kestää vettä ja pohjoisia olosuhteita kieroontumatta ja vääntymättä – materiaalilla on 25 vuoden takuu.

Lue lisää Twinson-terassijärjestelmästä ja terassin rakentamisesta!

 

14 Mar

Nyt saat Twinson-terassin myös liuskekivenharmaana

62967_kleurvakjes_510_leigrijs-resized-600.jpg Uusin Twinson-värisävy on nyt ajaton Liuskekivenharmaa. Kevään terassimarkkinoille tullut hiukan tummemman harmaa sävy on luonnollinen ja silmää miellyttävä. Sillä luot rauhallisen ja tyylikkään pinnan sellaisenaan, mutta yhdistämällä eri sävyjä voit tehostaa visuaalista vaikutelmaa tai jakaa tilan erilaisiin osiin käyttötarkoitustensa mukaisesti.

Mieti kävisikö terassisi pohjaksi yksi vai useampi yhteensopiva värisävy. Sopiiko ympäristöön tumman ja vaalean harmaan sävyn yhdistelmä tai vaikkapa musta ja harmaa Twinson, esimerkiksi terassisi eri tasoihin tai osiin?

Sommittele yksilöllinen ulkotila, jossa viihdyt

Väri ja sen tasaisuus vaikuttavat siihen, miten terassi, patio, parveke tai laituri sopii ympäristöönsä ja millainen tunnelma paikalla vallitsee. Twinson- terassijärjestelmän kahdeksasta värivaihtoehdoista löytyy sopivia sävyjä vaaleasta tummaan sekä luonnollisen pehmeistä graafisempaan makuun.

ic_twinson_terrasendielen_terrace-resized-600.jpg

Viihdytkö paremmin puiden ja maaston ruskeahkoja sävyjä myötäilevässä ympäristössä vai nautitko urbaanimmasta tyylistä ja tunnelmasta! Tutustu Twinsonin kahdeksan värisävyn valikoimaan ja löydä omasi.

Värisävyjen lisäksi pintaan saat elävyyttä ja vaihtelua valitsemalla Twinson Terrace -laudan kahdesta pintaurituksesta päällepäin sopivamman, tai käyttämällä leveämpää mallia Terrace+.

Twinson on korkealaatuinen, kestävä ja helppohoitoinen puukomposiitti, joka pitää värinsä monia muita terassilautoja paremmin. Tämä on tärkeää, koska Twinson-terassi kestää käyttöä ja sään vaikutuksia jopa vuosikymmeniä. Ajan oloon sävy vaalenee hiukan auringonvalon vaikutuksesta, ja siksi värimalleissa onkin mukana sävy uutena sekä auringon vaalentamana.

Tutustu uudistuneeseen Twinson-värimallistoon – ja käytä hyväksesi myös aikaisen tilaajan etu! Jos terassisi on 20 m2 tai yli, saat sen rahtivapaasti koko Suomeen kun tilaat ennen 30.4.2014.

10 Jun

Kun haaveena on kunnon terassi täksi kesäksi ja tuleviksi vuosiksi

twinson_roadshow_a_2013-resized-600.jpgHaluatko jo täksi kesäksi paljaille jaloille sopivan kauniin terassin tai parvekelattian? RTV:n koulutetut Twinson-myyjät palvelevat sinua. Valitse mieluisin 8 Twinson-väristä ja pyydä tarjous terassisi mittojen mukaan. Kun toimit nopeasti, voit nauttia huolettomasta terassielämästä vielä koko loppukesän!

Puukomposiiteissa on eroja

Twinson-kesäkiertue RTV-liikkeissä osoitti, että terassin rakentaja arvostaa asiantuntevaa palvelua ja panostaa mielellään laadukkaaseen puukomposiittiin. Se eroaa perinteisestä puu- tai kestopuupinnasta edukseen sekä ulkonäkönsä että helppohoitoisuutensa suhteen.

Markkinoilla on nyt monenlaisia puukomposiittilautoja, joten niissä käytettyjä materiaaleja, ulkonäköä ja kestävyyttä kannattaa verrata. Terassi tai parveke on rennon kesäelämän keskipiste, joten materiaali kannattaa valita niin, että terassi kestää hyvän näköisenä vähällä vaivalla – vuodesta toiseen.

Täydellinen terassi on huoliteltu ja helppo

Twinson-terassi edustaa puukomposiittien aatelia. Laadukas puukomposiitti kestää erinomaisesti käyttöä ja säätä, sillä se tehdään aidosta puukuidusta ja kestävästä PVC:stä. Se tuntuu ja näyttää hyvälle, ja vaatii vain vähän hoitoa.

Twinson on myös valmis, huoliteltu järjestelmä. Sen tilaaminen asiantuntevasta ja palvelevasta RTV-liikkeestä on helppoa, ja asentaminen käy tarvittaessa helposti itsekin. Myös rakentamisen ammattilainen arvostaa hyvin suunnitellun kokonaisuuden asentamista.

Twinson kiinnostaa kuluttajia erityisesti Länsi-Suomessa twinson_roadshow_b_2013-resized-600.jpg

Kesän terassisuunnitelmat olivat pisimmällä Turussa, Porissa, Tampereella ja Kaarinassa. Kaikkiaan kahdeksassa RTV-liikkeessä kiertänyt Twinson-kesäkiertue houkutteli paikalle valistuneita terassin rakentajia: moni oli hankkinut etukäteen tietoa eri materiaaleista, ja tuli paikan päälle todetakseen Twinsonin korkean laadun. Ihanteellista, pitkäikäistä ratkaisua haettiin jo täksi kesäksi.

RTV:n palveluhalua ja -kykyä arvostetaan, ja myyjät saivat kiertueen aikana lisäkoulutusta Twinson-järjestelmästä. Kannattaa siis ottaa terassisuunnitelma mittoineen mukaan ja käydä tunnustelemassa ja tilaamassa oma Twinson-terassi lähimmässä RTV:ssä.

*) Tarjous koskee tilauksia, joiden toimitus tapahtuu 30.9.2013 mennessä.

15 May

Twinson Roadshow starttaa pian! Tule kokeilemaan unelmiesi terassia paikalliseen RTV-liikkeeseesi!

twinson-roadshow-album-cover-fi

Kesä ja terassikelit lähestyvät huimaa vauhtia. Twinson juhlistaa terassikauden alkamista kiertämällä ympäri Suomea tuoden unelmiesi terassin tai parvekkeen paikalliseen RTV-liikkeeseesi. Kiertueemme alkaa Turusta 24.5.2013 ja päättyy Vantaalle 1.6.2013. Muut pysähdyspaikamme voit käydä katsomassa Roadshow-sivuiltamme (Roadshow päättynyt).

Twinson-terassilauta on kestävää komposiittimateriaalia, jonka ansiosta se kestää aktiivistakin terassielämää vuosikymmeniä. Valikoimastamme löydät erilaisia värivaihtoehtoja, jotka tuovat luksusta ja persoonallisuutta niin terasseihin kuin parvekkeille. Lautojen asennus on vaivatonta, joten et joudu käyttämään koko kesää kokoamiseen päästäksesi nauttimaan kauniista keleistä. Tunnelmallinen terassi tuntuu ja näkyy!

”Tule kokeilemaan Twinson-terassia lähimpään RTV-myymälääsi! Kerron mielelläni miten voimme tehdä sinun terassistasi kesäsi keskipisteen!” – Kari Hallman

Pistäydy siis lähimpään RTV-liikkeeseesi kokeilemaan korkealaatuisen puukomposiitin sametinpehmeää pintaa paljain jaloin. Paikalla on myös Twinsonin Kari Hallman, joka vastaa kysymyksiin puukomposiitista ja sen mahdollisuuksista parantaa sinun terassiasi tai parvekettasi.

Mikäli tulet paikanpäälle täyttämään tarjouspyynnön, niin tarjoamme reuna- tai alumiiniprofiilit kaupanpäälle! Älä unohda mitata terassiasi tai parvekettasi valmiiksi tarjousta varten. Mikäli teet tilauksen ennen 15.6, toimitamme tilauksesi ennen 30.9.2013 !

26 Feb

Ihanaa, minulla on parveke

parveke_talvi_(kopio)”Ihanaa, sinulla on parveke”, huokaisee kollega kun kerron säilyttäväni suksia parvekkeella. Eikö kaikilla ole, jään miettimään. Eipä taida olla.

Missä muut ihmiset säilyttävät suksiaan? Entä kierrätykseen meneviä lehtipinoja? Entä tyhjiä pulloja? Pulkkia? Varastoon matkalla olevia kesävaatteita? Joulukuusta? Ulkoleluja? Turvaistuimia? Lastenrattaita? Vanhoja tuoleja? Tupakoitsijoita?

Meidän parveke on minulle varasto. Se on todella kätevä, iso ja aivan toisella tavalla turvallinen ja lähellä, kuin ullakkovarasto.

Perheen tupakoitsijalle parveke on ihan must, miten hän muuten pääsisi aamulla hereille jos päivä pitäisi aloittaa pukemalla nuttu ja kengät ja juoksemalla portaat alas ennen ensimmäistä henkosta? Mutta voisiko parveketta käyttää myös johonkin muuhun kuin pahanhajuisten asioiden säilytykseen?

Kollega selittää jotain. Olin unohtunut ajatuksiini, mutta havahdun. Hän osoittaa minulle naistenlehteä, joka tursuaa kesän väriloistetta. Ihania puutarhoja ihmisillä. ei mutta… sehän on parveke!

Ja siinä me seisomme kalpeina talvisessa kahvihuoneessa tuijottaen erilaisia laudoituksia, kiveyksiä, puutarhatuoleja ja parvekekukkia, joilla ihmiset ovat rakentaneet parvekkeestaan itselleen kesähuoneen.

”Ihanaa, minulla on parveke”, kuiskaan ja sydämeni ottaa spurtin kevättä kohti.

 

Päiväunelmia kylmällä parvekkeella

Menen kotiin. Riisun takin ja kengät. Asetan laukun eteisen lattialle.

Parveke vetää minua puoleensa magneetin lailla. Kävelen olohuoneen ovelle ja katsomme toisiamme silmästä silmään. Parvekkeen tuijotus on syyttävä, minä katson parveketta häpeillen.

Puen takin takaisin päälle: Minä otan tuosta parvekkeesta selvää! Nappaan iPadin mukaani olohuoneen pöydältä.

Raotan parvekkeen ovea. Saan vastaani lempeän ilmavirran, mutta se on viileää, ei oikeastaan kylmää. Astun parvekkeelle ja suljen oven perässäni. Nostan muovipussin parveketuolilta ja katson varastoani eikun parvekettani.

Millaisen parvekkeen tästä voisi tehdä…esimerkiksi

 • tummaa puuta ja valkeaa kiveä yhdistelevän japanilaisen fengshui-parvekkeen mietiskelyyn ja rauhallisiin teehetkiin
 • kirjavan retroparvekkeen, jossa joisin lasten kanssa mehua kuin muinoin mummolan kuistilla
 • kasvihuoneen, jossa kasvattaisin perheen yrtit ja tomaatit
 • lukunurkkauksen, jossa lojuisin riippukeinussa
 • isännän tupakkahuoneen, jolloin hän saisi vihdoin oman huoneen
 • virvoittavan puutarhan, joka loistaisi kukkamerenä olohuoneeseen saakka

Istun parvekkeella ja tavarat häipyvät silmistäni kun sisustan mielessäni tulevaa kesähuonettamme.


Millainen parveke, sellainen puutarha

Haluan tehdä parvekkeestani puutarhan! Mutta millaisilla kasveja kasvatan puutarhassani? En tiedä kukista mitään. Avaan iPadin näppäinlukon ja googletan ”parvekekukkia”. Löydänkin kattavan listan. Mutta ensin minun täytyy tietää, onko parveke aurinkoinen, varjoisa, puolivarjoisa tai ehkä jopa tuulinen parveke.

 • Aurinkoiselle parvekkeelle sopivia lajeja ovat esimerkiksi:
  • Petuniat
  • Pelargonit
  • Kiinanruusu
  • Auringonkukka
  • Krassi
  • Krysanteemit
  • Orvokit
 • Puolivarjoisella parvekkeella viihtyvät melkein kaikki kasvit hyvin hoidettuna.
 • Varjoisalle parvekkeelle sopivat esimerkiksi Begoniat, Muratit, Verenpisarat ja Ahkeraliisat. Varjokasvit ovat tyypillisesti lehteviä, suuri- ja ohutlehtisiä ja tummanvihreitä.
 • Jos parveke on kovin tuulinen, sinne sopivia kasveja ovat esimerkiksi Siniviuhka, Petuniat, pienet Orvokit, pienet Samettikukat, Kesäpäivänhattu ja Tuoksupielus, Leijonankita, Peikonkakkara ja Sinitähtönen, myös vaaleanpunainen lajike.


Jokaisella on oikeus parvekkeeseen

Istun talvisella parvekkeellani, joka on täynnä rojua. Katselen vastapäistä kerrostaloa, jonka lasitetut parvekkeet näyttävät aika samanlaisilta. Mielestäni jokaisessa kerrostaloasunnossa pitäisi olla lasitettu ja lämmitetty parveke. Miksi kaikissa ei sitten ole? Jatkan surffailua.

Ympäristöministeriön ja museoviraston Rakennusperinto.fi-palvelu kuvaa kerrostalojen parvekkeiden historiaa seuraavasti:

”Asuntokohtaiset parvekkeet yleistyivät 1930-luvulla. Aina 1960-luvulle asti parvekkeet olivat kooltaan pienehköjä ja yleensä rakennusrungosta ulkonevia. Tyypillisimpiä ominaispiirteitä ovat pyörörauta- ja aaltopeltikaiteet, markiisikankaat ja puiset yksityiskohdat.

Lasitusmahdollisuudet ovat kaikkein heikoimmat ulokeparvekkeissa, jotka ovat kolmelta sivultaan auki. Esimerkiksi tyypillinen 1950-luvun asuntoalue koostuu yksinkertaisista rapatuista lamelli- tai tornitaloista, joiden arkkitehtuurissa oleellista on juuri rakennusten muurimainen, yksinkertainen pinta ja sitä keventävät ulkonevat avoimet parvekkeet. Lasittaminen muodostaa julkisivuun eräänlaisen pystykotelon, jolloin alkuperäinen arkkitehtuuri hämärtyy. Myös ajankohdan parvekkeissa käytetyt yksityiskohdat ovat vaikeasti sovitettavissa lasitusjärjestelmiin. Hankkeeseen ryhdyttäessä on selvitettävä lasituksen soveltuvuus yhdessä viranomaisten kanssa.

1960-luvulla käynnistettiin elementtirakentaminen ja teollinen massatuotanto. Vallitsevaan rakentamistapaan sopi parvekkeiden vetäminen rakennusrungon sisään tai niiden sovittaminen osaksi julkisivujärjestelmää. Niin sanottu nauhaparveke on tyypillinen 1970-luvun lähiöissä. Samalla parvekkeiden koko kasvoi. Kaiteina nauhaparvekkeissa on erilaisia levyjä tai massiivisia betonikaidelevyjä.”


Millainen on unelmaparvekkeesi?

Havahdun siihen, että sormeni palelevat. Minulla ei ole lasitettua parveketta. Siirryn olohuoneeseen. Avaan kalenterin ja merkkaan tulevan lauantain kohdalle ”siivoa parveke”. Selaan kalenteria eteenpäin ja vappuviikon kohdalle kirjoitan ”kukkakauppa, koristekiviä”. Kuinka suojaan parvekkeen lattian, jään vielä miettimään. Sisustaminen jää kesäkuun iltapuhteiksi.

Millainen sinun parvekkeesi on? Oletko nähnyt ihanan parvekkeen? Millainen on fengshui-parveke? Osallistu kuvallasi Facebook-kisaan. Kuvan ei tarvitse olla tuore eikä edes omalla parvekkeella otettu, kunhan se on jaettu Facebookissa. Voit palkinnoksi saada juuri sen tarjottimen, joka kruunaa parvekkeeksi loiston. Osallistut kisaan julkaisemalla kuvan Terassielämää-sivulla Facebookissa.