16 Feb

Vertaa ja valitse sopivin puukomposiitti terassin materiaaliksi

grillausta_ja_tyttö_valmis7521_(kopio)-resized-600

Säänkestävä ja helppohoitoinen puukomposiittiterassi on lyönyt itsensä nopeasti läpi Suomessa. Viihtyisältä ulko-oleskelutilalta sopiikin odottaa paljon: kestävyyttä, turvallisuutta, helppoutta, tyylikästä ulkonäköä sekä pitkäikäisyyttä. Erilaisia puukomposiittilautoja onkin markkinoilla runsaasti, joten ominaisuuksiltaan sopivimman tuotemerkin valinta voi olla vaikeaa. Puukomposiitit ja muut terassimateriaalit poikkeavat toisistaan mm. raaka-aineiden, rakenteen sekä ulkonäön ja takuun osalta.

Valitse puukomposiitti faktojen perusteella

Vertailun helpottamiseksi puukomposiittilautojen laatujohtaja Twinson on listannut viisi tärkeää seikkaa, joihin terassin, parvekelattian tai laiturin rakentajan kannattaa kiinnittää huomiota puukomposiittilautaa valitessaan. Lataa hyödyllinen vertailuopas alta: 

 

11 Jun

Kunnon puukomposiitti – vai joku muu terassilauta?

  twinson_lautaHelsingin Sanomien Kuluttaja-sivuilla oli hiljattain mielenkiintoinen vertailu erilaisten terassilautojen ominaisuuksista. Jutussa oli myös hyödyllisiä vinkkejä terassin rakentajalle.

Koska Twinson-terassijärjestelmä ei ollut vertailussa mukana, haluamme täydentää muutamia jutussa esiin nostettuja seikkoja paremman kokonaiskuvan antamiseksi – sekä laadukkaan puukomposiittilaudan vahvuuksien esittelemiseksi.

Materiaali on vain osa terassin rakentamiskustannuksista

Terassilautamateriaaleja on saatavilla eri tavalla käsitellyistä perinteisistä puulaudoista monenlaatuisiin komposiitteihin, korkeapainelaminaatteihin ja jopa keraamisiin lankkuihin. Myös kantavien rakenteiden vaihtoehtoja löytyy kestopuusta betoniin ja alumiiniin.

twinson_terrace-_lautaToki terassilaudan tai -järjestelmän hinta vaikuttaa terassin rakennuskustannuksiin, mutta yleensä materiaalien osuus on vain noin 30 % rakentamisen kokonaiskustannuksista. Vaikutus on siis verraten pieni – ja jos hinnan suhteuttaa koko terassin elinkaaren aikana kuluviin kustannuksiin, rakennettaessa kalliimpi ratkaisu muuttuu ajan myötä usein kokonaisedullisimmaksi ja käyttöarvoltaan parhaaksi vaihtoehdoksi.

Terassilaudan hinta ei riitä vertailuperusteeksi

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ilmasto asettaa ulkokäyttöön tarkoitetut materiaalit koville. Kostea kausi pitenee ilmastomuutoksen edetessä, talvella pakkanen asettaa omat haasteensa ja kesällä voi olla hyvinkin kuuma.

Siksi pysyvää terassia rakentavan kannattaa selvittää, mikä on valitun tuotteen kokonaiskustannus esimerkiksi 30 käyttövuoden aikana. Tähän vaikuttaa mm. materiaalin kestävyys, sen mahdollinen eläminen sään vaihteluissa sekä materiaalin edellyttämät huolto- ja korjaustoimenpiteet koko käyttöaikana.

Laudan rakenne vaikuttaa suoraan lujuuteen ja kestävyyteen. Myös seuraavilla ominaisuuksilla on tärkeä merkitys terassilautaa valittaessa:

 • Käyttöturvallisuus – onko tuote märkänä liukas vai pitävä ja toisaalta auringossa kuumenematon?
 • Paloturvallisuus – kuinka materiaali käyttäytyy tulipalon sattuessa?
 • Millaista jälkihoitoa ja huoltoa ratkaisu tarvitsee (ja kuinka usein)?
 • Kuinka värit kestävät auringon vaikutusta ?
 • Kuinka pitkä käyttökokemus tuotteesta on pohjoisissa olosuhteissa?
 • Kuinka laaja takuu tuotteella on – ja mikä on takuuajan pituus?
Puukomposiitti käyttäytyy eri tavalla kuin puu Kattavassa vertailussa tulisi ottaa huomioon useampia eri tavalla käsiteltyjä ja eri tavoin käyttäytyviä puulaatuja, kuten kestopuu, lämpöpuu ja lehtikuusi. Puuterassi edellyttää yleensä vuosittaista öljyämistä pysyäkseen siistissä kunnossa, ja se elää kosteusvaihteluiden mukaan enemmän kuin laadukas puukomposiitti.

grillausta_ja_tyttö_valmis7521_(kopio)-resized-600.jpg   Myös puukomposiittituotteet eroavat toisistaan sekä raaka-aineiltaan että ominaisuuksiltaan, joten eri vaihtoehtoja ei voi suoraan niputtaa yhteen.

Komposiittimateriaalissa raaka-aineet ratkaisevat

Komposiitteja on nykyisin tarjolla todella monenlaisia. Parhaat komposiitit on puukomposiitteja, joissa puukuidut antavat lujuuden ja muovi säänkestävyyden. Sillä, mitä kuitua komposiiteissa käytetään, on lopputuotteen käyttäytymiselle suuri merkitys: parhaissa puukomposiiteissa käytetään tarkoitukseen valmistettua puhdasta puukuitua.

Samoin käytetty muovilaatu vaikuttaa materiaalin käyttöominaisuuksiin. Vaihtoehtoja löytyy polypropyleenistä (PP) polyetyleeniin (PE) ja polyvinyylikloridiin (PVC), ja lisäksi komposiittiin saatetaan käyttää kierrätettyjä sekamuoveja.

Onkin helppo ymmärtää, että mikäli halutaan paras puukomposiittituote, sen täytyy koostua aidosta puukuidusta sekä parhaasta pakkasen-, lämmön ja uv-säteilyn kestävästä PVC-muovista. Siksi tuote ei voi myöskään olla halpa. Toisaalta saadaan ominaisuudet, jotka takaavat miellyttävän käyttökokemuksen vuosikymmeniksi – ilman jatkuvaa pintakäsittelya ja huoltoa.

Twinson on luotettava puukomposiittijärjestelmä

Pitkään markkinoilla ollut Twinson on monella tavalla ihanteellinen terassimateriaali: se poikkeaa käyttö- ja ulkonäköominaisuuksiltaan edukseen ja sopii vaativaan käyttöön – myös julkisten tilojen terasseille. Investointi Twinsoniin kannattaa, sillä saat testatusti kaiken tämän:

Kestävyys ja turvallisuus

 • Raaka-aineet ovat mänty ja PVC, ja tuote on kierrätettävä
 • Twinson on paloturvallinen, se ei lahoa, tikkuunnu tai kuumene auringossa – eikä ole märkänä liukas
 • Saatavilla on kaksi erilaista lujaa rakennevaihtoehtoa
 • Twinson on täydellinen järjestelmä kiinnityksineen ja listoineen
 • Twinson sopii pohjoisiin olosuhteisiin ja sillä on 25 vuoden rakennetakuu
Ulkonäkö ja helppohoitoisuus

 • Twinsonin pinta on miellyttävä ja tasalaatuinen
 • Saatavilla on kahdeksan tyylikästä värivaihtoehtoa, jotka sietävät hyvin UV-säteilyä
 • Lautoja saa kahtena eri levyisenä vaihtoehtoja joissa kummassakin on kaksi erilaista pintavaihtoehtoa
 • Twinson ei kaipaa juuri muuta huoltoa kuin vesipesun
Lisäksi Twinson on helppo asentaa myös itse – kysy tarvittaessa myös asennuspalvelua.
Lue lisää terassin rakentamisesta sekä Twinson-terassin raaka-aineista ja ominaisuuksista! Lue myös Helsingin Sanomien terassijuttu!