20 Apr

Kun rakennat terassin, rakenna kerralla kestävä

Edustava ja käyttökelpoinen terassi on monen pientaloasukkaan toiveena. Kun rakentamisinto iskee, kannattaa hetki miettiä muutamaa askelta pidemmälle – tai pikemminkin muutamaa kesää pidemmälle. Miltä terassini näyttää viiden ja kymmenen vuoden kuluttua? Vastaako se vielä silloinkin omia toiveitani?

 

Helppohoitoinen terassi tavoitteena

 

Rakentajaa motivoi terassin pitkäikäisyys

Terassin rakentaminen on aina prosessi huolimatta siitä, että helpot kiinnitysjärjestelmät tekevätkin rakentamisesta kätevää myös tee se itse -rakentajalle. Innostusta herättää, jos voi mielessään nähdä lopputuloksena upean terassin sekä itsensä ottamassa aurinkoa tai grillaamassa omalla terassillaan. Ajatus pian tarvittavasta huoltamisesta ei toimi rakentajalle motivaattorina. Kerralla tehty, mutta monta kesää nautittavissa, on hyvä ja palkitseva lähtökohta.

 

Helppohoitoinen piha vuosiksi eteenpäin

Puuterassi on luonnollisen näköinen, muttei huoltovapaa. Päätyessäsi puuterassiin pidä selvänä mielessäsi, että aikaasi tarvitaan myös rakentamisen jälkeen. Oletko varautunut viettämään kevään ensimmäiset aurinkoiset päivät suti tai harja kädessäsi? Kyllästettykin puu tikkuuntuu huoltamattomana ajan myötä. Puun eläminen nostaa myös ruuveja aika ajoin esiin, joten varaudu myös niiden huoltoon.

Puukomposiittiterassin rakennat kerralla kymmeniksi vuosiksi eikä se kaipaa rakentamisen jälkeen huoltotoimenpiteitä, vain pesu riittää. Hyvin vaihtelevaa säätä kestävinä puukomposiitit ovat kasvattaneet suosiotaan myös Suomessa. Myös eri värivaihtoehtoja on mukavasti saatavissa. Komposiittiterassilautoja onkin markkinoilla paljon erilaisia. Valmistusmateriaalit vaihtelevat, joten on hyvä tietää niissä käytetyistä aineista ennen hankintapäätöstä.

Puukomposiitti vapauttaa terassin huoltotöistä

Puukomposiitti on huoltovapaa

 

Puukomposiittien kestävyydessä ja laadussa eroja

Kun haetaan laatua, komposiitinkin valmistusmateriaaleilla ja -tavalla on väliä. Tasalaatuisuus ja kestävyys vaatii valmistamista mahdollisimman puhtaista raaka-aineista. Halvimmat komposiitit on useimmiten tehty kierrätysmateriaaleista, jolloin kestävyys korkealaatuisiin puukomposiitteihin verrattuna on lyhyt. Jos kierrätettävyyttä arvostaa, on esim. Twinsonin valmistuksessa käytetty mänty PEFC-sertifioitua ja lopputulos myös kierrätettävää. Kierrätykselle ei tosin aivan heti ole tarvetta, sillä Twinson lupaa terassilaudoilleen jopa 25 vuoden takuun. Perusteena tälle ovat Gentin yliopiston tekemät tutkimukset. Uusimistarvetta ei siis ihan heti ole odotettavissa.

Puukomposiitille lujuuden antaa puukuidut ja sään kestävyyden muovi. Paras tulos saadaan käyttämällä tähän tarkoitukseen valmistettua puhdasta puukuitua yhdistettynä PVC-muoviin. Edulliset tuotteet valmistetaan kierrätyskuiduista ja kierrätetystä Polypropuleenimuovista. Korkealaatuinen puukomposiitti on mukava ja turvallinen käyttää. Harjatut puukuidut estävät liukkauden sateella eikä tuote ole auringon paahteessakaan polttavan kuuma

Puukomposiitti ei ole liukas sateellakaan

Terassilauta valitaan kaikkiin sääolosuhteisiin sopivaksi

 

Laudan rakenne, kiinnitysratkaisut ja perustukset syyniin

Laudan rakenteella on myös kestävyyden ja käytettävyyden kannalta merkitystä. Ontelorakenteisiin saadaan kätevästi piilotettua mm. pihavalojen johtoja. Terassilautojen nykyaikaiset piilokiinnitykset ovat paitsi siistejä myös rakentajan kannalta useimmiten helppoja asentaa. Piilokiinnityksillä ei ole pelättävissä vuosien myötä ylös kohonneita ruuvinkantoja. Kiinnitysratkaisujen kestävyys kannattaa kuitenkin aina tarkistaa ennen rakentamista. Koko terassin kestävyyteen vaikuttavat lautamateriaalien ja kiinnitysten lisäksi tietysti myös perustuksiin käytetyt materiaalit ja rakentamisen huolellisuus. Älä kiiruhda perustusten tekemisessä. Hyvin suunnitellut ja toteutetut perustukset kantavat pitkään ja ovat perusta hyvältä näyttävälle terassille.

Puukomposiittia löytyy eri väreissä

Terassilaudat voit valita myös useista eri väreistä.

 

10 vuoden kokemus terassikomposiiteista

Suomessa komposiitteja ja puukomposiitteja on käytetty jo 10 vuoden ajan, joten ne on testattu myös oikeissa olosuhteissa hyvin toimiviksi. Julkiset rakentajat ovat myös löytäneet puukomposiittiratkaisut. Mm. pääkaupunkiseudulla, Leppävaaran maauimalassa, voit itse käydä testaamassa, miltä paljain varpain Twinsonin terassilauta tuntuu, ja miten terassilauta toimii kosteissa ja vaativissa olosuhteissa.

Leppävaaran maauimalan puukomposiittilaudat

Leppävaarassa Twinsonin puukomposiitti on kovassa käytössä ja vaativissa olosuhteissa